poniedziałek, 3 września 2012

Twisty - chlebowe paluszki z suszonymi pomidorami oraz pomidorowy dip

Wspaniała przekąska, łatwa do wykonania i bardzo smaczna. Nie jest też czasochłonna, jeśli nie liczyć czasu wyrastania drożdżowego ciasta. Polecam serdecznie tym, którzy lubią podjadać albo szukają pomysłu na coś, czym można przywitać gości na własnym przyjęciu.
Twisty sprawdzą się świetnie także jako dodatek do zup-kremów. 



Składniki:

  • 350g mąki chlebowej pszennej
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

  • 1 mozzarella
  • 5 suszonych pomidorów
  • czarne oliwki (wg uznania)

  • 1/2 szkl pomidorowej passaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta drobnego cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku (świeżego lub suszonego)

  • olej (do pieczenia)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 
Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn i dodać jogurt. Zagnieść ciasto, jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dodać wody. Jak będzie już elastyczne i gładkie, wlać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść. Ciasto powinno być dosyć ścisłe.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 



Mozarrellę, pomidory i oliwki posiekać na bardzo drobne kawałki (można posiekać w malakserze, ale nie za długo, aby nie zrobiła sie papka). Wymieszać (jeśli jest mało oliwek lub nie ma ich wcale nalezy dodać odrobinę soli).

Passatę wymieszać z solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Dodać sok z cytryny, połączyć składniki i odstawić na minimum 10 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Dwa z nich pokryć farszem, a dwoma kolejnymi przykryć z wierzchu placki z farszem. Pokroić w zdłóż na 1,5 - 2cm paski. Każdy z nich zwinąć i położyć na wcześniej nasmarowanej blaszce, lub na papierze do pieczenia. 



Piec ok 15 minut, do zarumienienia się paluszków.

Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. O, dobry pomysł na przekąskę. :) Domowe zawsze trochę zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, a przynajmniej wiadomo, co jest w środku :)

      Usuń
  2. Szukałam alternatywy dla twistów produkowanych przez biedronkę :) Są pyszne ale jak by nie patrzeć bynajmniej nie domowe :)Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... nigdy nie jadłam tych z Biedronki, więc nie wiem, czy smak będzie zbliżony. Nawet, jeśli nie, to i tak przepis bardzo polecam, paluszki są naprawdę pyszne.

      Usuń
  3. Pycha, uwielbiam takie chlebowe paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odlotowo zakręcone:-))Mój mąż zażera się też biedronkowymi, zrobię Mu kiedyś taką Twoją niespodziankę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł!!! Bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł:)
    Zapisuję przepis w notatniku:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń