poniedziałek, 24 września 2012

Gulasz myśliwski

Gładki sos, pełen ciekawych aromatów z wyraźnymi smakami lasu: grzybami, jagodami jałowca i świeżym rozmarynem, którego posmak jest lekko żywiczny. Mój jest przygotowany na wołowinie, ale można użyć dziczyzny lub mięsa wieprzowego. Idealne danie na jesień.




Składniki:

  • 350g chudego mięsa na gulasz
  • 1/2 szkl wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
  • garść suszonych grzybów
  • 5-6 pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 400 ml bulionu
  • 3-4 jagody jałowca
  • 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl pomidorowej passaty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Mięso obsmażyć na oleju. Dodać pokrojony boczek oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, posiekane grzyby, paprykę mieloną, pietruszkę i wszystko razem wymieszać. Dusić, aż pieczarki puszczą sok. Wlać passatę, dodać gałązki rozmarynu, jagody jałowca oraz mielony czarny pieprz. Przesmażyć kilka minut i zalać bulionem. Zostawić pod przykryciem na niewielkim ogniu na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować, aż sos stanie się gładki i delikatnie zgęstnieje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do garnka z gulaszem, cały czas mieszając. Pogotować przez 3 minuty i wyłączyć palnik.
Podawać z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, kuskusem, makaronem lub ziemniakami oraz kwaszonym ogórkiem.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Wspaniały!
    Sycący i aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota, aż poczułem ten aromat grzybów, jałowca i mojego ukochanego rozmarynu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda w tym garnuszku!

    OdpowiedzUsuń