wtorek, 15 stycznia 2013

Sałatka w ogórku - w sam raz na jeden kęs

Kiedyś widziałam je w magazynie kulinarnym, nie zdążyłam przeczytać przepisu. Zapamiętałam tylko, że wykorzystano zielonego ogórka jako jednorazowe, jadalne miseczki. Wiem, że to nie sezon na ogórki. Wiem. I zdaję sobie sprawę z jakości tych, które obecnie są dostępne w sklepach. Ale pomysł na sałatkę podaną w ten sposób wydał mi się bardzo na miejscu właśnie teraz, kiedy jest czas karnawału i niektórzy będą szukać czegoś odpowiedniego na tę okazję.
Sałatka jest mojej kompozycji, w smaku wyrazista, idealnie komponuje się z ogórkową miseczką.


Składniki:

  • 2 ogórki wężowe
  • 10 pomidorków cherry 
  • 1 niewielka cebula szalotka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki drobno pokrojonego sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny zredukowany

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić na części ok 3cm. Z każdej z nich wydrążyć środek tak, aby pozostawić dno.
Składniki sałatki pokroić w bardzo drobniutką kostkę (moja była wielkości kawałków posiekanego szczypioru). Dodać pieprz i jeśli trzeba, posolić, ser feta jest słony, być może niektórzy uznają, że więcej soli nie jest potrzebne.
Wymieszać sałatkę i nakładać do ogórkowych miseczek, po wierzchu skropić zredukowanym octem balsamicznym.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Jak pięknie podane jak hotelowej restauracji, gdzie takie podawaliśmy na kuchni zimnej :)))
    Brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie fajny pomysl na podanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też spodobał się bardzo, jakże wygodny i praktyczny, a przy tym ładnie wygląda. Dziękuję Ci Maggie :)

      Usuń