środa, 23 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem, w musztardowym dressingu

Moja ulubiona, spodoba się tym, którzy lubią wyraźne i ostre smaki. Sos musztardowy, z miodem, octem winnym i majonezem jest jednocześnie słodki i ostry, co w połączeniu z kurczakiem, sałatą i innymi warzywami daje bardzo smaczną kompozycję. Taka nie może się znudzić.
Wróciłam do pomysłu na miseczki z ogórka, tym razem zrobiłam niewielkie talerzyki, znów pomysł "na jeden kęs".


Składniki:
  • ogórek zielony
  • sałata (różnokolorowa będzie ładniej wyglądała)
  • pomidory cherry
  • kukurydza konserwowa
  • pierś z kurczaka (może być z rosołu, grillowana lub pieczona)
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ogórka umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Wydrążyć delikatnie niewielkie wgłębienia.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
Liście sałaty oczyścić i osuszyć, porwać na niewielkie kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry.
Kukurydzę odsączyć z wody.
Musztardę, miód, ocet i majonez wymieszać dokładnie, dodać oliwę i ponownie połączyć składniki.

Na ogórkowe talerzyki położyć kawałki sałaty, kurczaka, pomidora oraz kukurydzę. Polać dressingiem i udekorować, np listkami rukoli.

Smacznego :)


4 komentarze: