czwartek, 7 lutego 2013

Poduszeczki serowe, z serka ziarnistego

Bardzo proste w wykonaniu i szybkie, idealne dla tych, którzy robienie czwartkowych słodkości zostawili na ostatnią chwilę lub dla tych, którzy nie mają czasu. Pączki w kształcie puszystych poduszek, bez lepienia, bez czekania na wyrośnięcie ciasta. Z serkiem ziarnistym i pastą waniliową, którą można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym.
Poduszeczki zostały obtoczone w cukrze pudrze z odrobiną cynamonu.


Składniki:

  • 2 opakowania serka ziarnistego (typu wiejski)
  • 4 łyżki brązowego cukru*
  • 4 jajka
  • szczypta soli (jeśli serek jej nie zawierał)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego**
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder
  • szczypta cynamonu

* cukier brązowy można zastąpić cukrem białym
** zastępując pastę cukrem należy zmniejszyć ilość użytego cukru brązowego lub białego o pół łyżki

Przygotowanie:

Serek umieścić w kubku robota kuchennego z nożami do siekania, dodać jajka, cukier, wanilię i śmietanę. Połączyć składniki. W przypadku braku robota kuchennego można posłużyć się widelcem i ugnieść trochę serek, rozdrabniając jego granulki, następnie połączyć go łyżką z resztą składników. 
W misce połączyć mąkę z solą i sodą, wlać powstałą masę (powinna być dosyć rzadka) i dodać spirytus lub ocet. Wyrobić dosyć szybko ciasto, nie będzie gładkie ale takie właśnie ma być. Jeśli się klei za bardzo należy dosypać mąki. Zależy to od stopnia gęstości śmietanki w serku.
Na stolnicę wysypaną mąką przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i pokroić w kwadraty o boku ok 2cm. 
Olej rozgrzać w wysokiej patelni (ilość oleju na wysokość ok 3cm). Aby nie przegrzać oleju, co spowoduje szybkie palenie się pączków, należy rozgrzewać tłuszcz powoli, ustawiając największy palnik na połowę swojej mocy i dając mu czas ok 10 minut. 
Kłaść poduszeczki na olej i smażyć do złotego koloru, następnie należy poduszeczki obrócić na drugą stronę i także smażyć do zarumienienia.  
Wyjąć na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć je z tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać jeszcze ciepłe pączki.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Swietny pomysl! Ja mam zawsze w lodowce ziarnisty serek wiec pewnie je niedlugo zrobie :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń