środa, 13 lutego 2013

Waniliowe ciasteczka z czekoladą

Kruche, waniliowe, pełne czekoladowych kawałków. Dziecinnie proste, dosłownie, moje wczoraj przygotował Antek z niewielką pomocą.
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki "Kitchen", autorstwa Nigelli Lawson.



Składniki:
  • 150g masła
  • 125g brązowego cukru
  • 100g drobnego cukru*
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**
  • 1 jajko (schłodzone)
  • 1 żółtko (schłodzone)
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 326g czekolady do wypieków (posiekanej)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 C.
Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.

Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.

Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.

Smacznego :)


* w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny cukier biały, który można zastąpić cukrem pudrem
** można dodać pasty waniliowej

7 komentarzy: