poniedziałek, 25 marca 2013

Krupnik

Pełna warzyw, lekko kleista od kaszy jęczmiennej zupa. Bardzo aromatyczna, intensywna. Doskonała na zimne popołudnia.


Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 1 saszetka kaszy jęczmiennej
  • 4 kawałki kurczaka (udka, skrzydełka)
  • 5 niewielkich marchewek
  • 1 duża cebula
  • zielona część pora
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Kawałki kurczaka włożyć do zimnej wody, dodać listki i ziarna ziela. Zagotować, zmniejszyć temperaturę palnika i gotować ok 20 minut na bardzo małym ogniu.
Marchewki, liście pora oraz natkę pietruszki oczyścić i dodać do wywaru. Wsypać także pietruszkę suszoną.
Cebulę obrać, przepołowić i opiec pod grzałką do grilla lub na suchej patelni na ciemno brązowy kolor. Dodać do krupniku. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na tym samym palniku przez 45 minut, nie zagotowując zupy wcześniej (po dodaniu warzyw).
Po tym czasie wsypać kaszę i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gotować ok 15-20 minut, aż zupa nabierze lekkiej kleistości.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Miałam krupnik dzisiaj na obiad :)
    Ten pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń