piątek, 15 marca 2013

Ptysiowa kanapka z waniliowym kremem parfait

Co takiego niezwykłego jest w tej niepozornej, słodkiej kanapce? Krem parfait, puszysty krem, który można zamrozić i zjeść jako lody, lub podać delikatnie schłodzony jako deser o temperaturze pokojowej. To wyjątkowy przysmak, który skrywa się między dwoma płatkami chrupiącego ciasta ptysiowego. 




Składniki: 

ciasto ptysiowe:

  • 125 ml wody
  • 60 g masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
krem:
  • 125ml wody
  •  75g cukru
  • 2 białka
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Wodę zagotować z masłem i solą, zdjąć z palnika i dodać mąkę. Wymieszać, powstanie gęste ciasto. Na niewielkim ogniu podgrzewać masę stale mieszając przez kilka minut, aż stanie się szklista i zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto powinno przestać pachnieć surową mąką.
Odstawić do wystudzenia a następnie wbić jedno jajko, wymieszać, aby nie było grudek (najłatwiej mikserem) i dodawać kolejno pozostałe jajka.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Przygotować na blaszce pergamin. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i formować ciastka na formie do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec ok 7 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut. Po tym czasie znów obniżyć temperaturę o 20 C, do 180 C i piec do zarumienienia ciastek (ok 5-7 minut).
Wystudzić.
Aby przygotować krem, należy wsypać do garnka cukier, zalać wodą i gotować przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, nie pozwalając aby syrop ściemniał. Jak zacznie robić się gęściejszy (nie powinien być gęsty, powinien jedynie przestać mieć konsystencję rzadką jak woda) należy zdjąć garnek z palnika.
Białka ubić na sztywno, następnie wlewać cieniutkim strumieniem syrop, stale ubijając, aż powstanie puszysta masa.
Śmietanę ubić, dodać ekstrakt lub pastę i delikatnie wymieszać. Połączyć łyżką ze śmietaną, trzeba zrobić to bardzo dokładnie ale i delikatnie, żeby krem nie opadł. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.


Ciastka ptysiowe przekroić na pół. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i kłaść w środku ciastka.
Można je już podawać, można także delikatnie okryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 2 godziny.

Zamrożone ptysie udekorować chłodną polewą czekoladową.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, jednak w tytule nie pasuje mi slowo "kanapka":)

    P.S. Zapraszam również do siebie na bloga: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda fantastycznie, a krem mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń