środa, 13 marca 2013

Jambalaya - ryż pieczony z wędzonym kurczakiem

Jambalaya to potrawa na bazie ryżu, z dodatkami w postaci warzyw i mięsa, czasem suszonych owoców. Jest na nią tyle samo przepisów, ile u nas na bigos. Każdy ma swój własny, najlepszy.
Dziś proponuję przepis, który kiedyś podpatrzyłam w jednym z programów Macieja Kuronia. Nie zdążyłam jednak zapisać ilości składników, więc komponowałam je po swojemu, na własne gusta smakowe.
Danie jest bardzo aromatyczne i wyjątkowo łatwe do wykonania. 



Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 3 papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu (krótkoziarnistego)
  • 1/2 puszki przecieru pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka wędzonego mięsa z kurczaka (najlepiej z udka, razem ze skórą)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bulion wlać do garnka, dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Cebulę, paprykę i czosnek umyć, obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić aż się zeszkli. Następnie wsypać paprykę i smażyć kilka minut.
Paprykę i curry dosypać do duszących się warzyw. Wymieszać i przesmażyć chwilę. Następnie wsypać suchy ryż i mieszając smażyć ok 3 minuty.
Do duszących się warzyw wlać przecier pomidorowy oraz bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, polać słodkim sosem chilli i wstawić do piekarnika na 35 minut.

Smacznego :)


1 komentarz: