czwartek, 16 maja 2013

Lody jogurtowe z migdałową kruszonką

Uwielbiam lody robione w domu. Jeśli ktoś jeszcze nie odważył się samodzielnie wykonać tego deseru, bardzo namawiam. Wykręcanie się brakiem maszynki do zrobienia lodów jest nie na miejscu, pokażę Wam, jak łatwo można sobie z tym poradzić. Jeśli ktoś mówi, że nie ma czasu, to taki problem też potrafię rozwiązać. Dzisiejsza propozycja to lody bardzo szybkie, wystarczy wymieszać ze sobą składniki.
Jeśli ktoś będzie marudził, że nie wie, na jakie ma ochotę, to tym bardziej powinien skusić się na ten przepis. Ja zaproponuję lody z migdałową kruszonką ale można je podać z innymi dodatkami np ze świeżymi owocami, z owocami z syropu, z czekoladą, z kruszonymi orzechami czy ulubionymi ciastkami. Lody mają smak jogurtu, dodatek cukru żelującego dodaje lekkiej kwaskowatości, powoduje, że nie jest on mdły. Zapraszam :)


Składniki:
  • 400g jogurtu typu grecki
  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietany
  • 100g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru żelującego
  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 5 ciasteczek typu degistive
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Osobom, które nie posiadają maszynki do robienia lodów będzie potrzebna spożywcza torebka strunowa.
Produkty powinny być prosto z lodówki (mleko, jogurt, śmietana i serek).
Mleko i jogurt wymieszać z cukrem żelującym i cukrem brązowym, aż cukier się rozpuści.
Serek mascarpone wymieszać w oddzielnym naczyniu ze słodką śmietaną, następnie lekko ubić (najlepiej ręczną trzepaczką do jajek) na gładki krem, ale nie musi być sztywny.
Delikatnie wymieszać śmietanę z serkiem z mlekiem, jogurtem i cukrem.
Jeśli będziemy używać maszynki do lodów, należy wstawić masę do lodówki  i odczekać, aż całkowicie się wychłodzi, następnie postępować wg instrukcji użycia maszynki.

W przypadku braku maszynki do lodów należy powstałą masę przelać do torebki (lub torebek jeśli są małe, będzie jej dosyć sporo) i włożyć do zamrażalnika. Zostawić na 15 - 20 minut (w zależności od temperatury, jeśli jest powyżej -21 C czas ten trzeba wydłużyć), po czym potrząsnąć kilkakrotnie torebką, aby masa się przemieszała. Po kolejnych 15 minutach proces powtórzyć. Wykonać tę czynność jeszcze dwa razy i zostawić do całkowitego zamrożenia lodów.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do miski food procesora z nożami do siekania włożyć ciastka oraz migdały. Zmielić na proszek, następnie, dodać masło i syrop, wymieszać.

Lody wyjąć kilka minut przed podaniem. Nakładać do pucharków i posypać kruszonką.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! A mam pytanie czy zamiast do woreczka strunowego można do pojemnika plastikowego takiego do przechowywania żywności i wyjmować i przemieszać łyżką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak.
      Opcja z torebką strunową jest o tyle wygodniejsza, że nie trzeba nic otwierać ani używać łyżki czy miksera do mieszania. Wystarczy sięgnąć po torebkę, pognieść ją chwilę w rękach i odłożyć do zamrażalnika.

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź,a gdzie można takie torebki kupić?

      Usuń
    3. Poszukaj w marketach, są nawet specjalne torebki do mrożonek, są o wiele grubsze niż zwykłe.
      A te zwykłe mogą być nawet śniadaniowe, oby tylko miały zapięcie.

      Usuń
  2. Podobnie robie lody jogurtowe. Zazwyczaj miksuje jogurt naturalny z owocami i ew. czekoladą i zamrażam mieszajac co 30 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wykorzystam ten przepis, jest prosty i wyglądają na baardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz, czy Tobie też smakowały tak bardzo jak mi :)

      Usuń
  4. Wyglądają super :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, ciekawe. Trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń