niedziela, 9 listopada 2014

Korzenny syrop z dyni

Bardzo aromatyczny syrop korzenny, którego głównym składnikiem jest dynia. Niezastąpiony składnik rozgrzewającej kawy Latte, dodatek do deserów i ciast.


Składniki
  • 1/2 szkl pure z dyni*
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
Mieszanka przypraw
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

Do garnka wsypać cukier, pure z dyni oraz wodę. Trzymać na włączonym palniku do momentu rozpuszczenia cukru, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy cukier się rozpuści wsypać jedną łyżkę przypraw i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie pozostawić do wystudzenia.
Chłodny syrop przecedzić przez gęste sitko albo gazę, trzymać w zamkniętym słoiku do trzech miesięcy. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* Pure z dyni: aby otrzymać pure z dyni, należy wydrążyć dynię, pokroić na niewielkie kawałki (nieobraną), ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec do momentu aż miąższ zacznie brązowieć (ok 20-30 minut w temperaturze 180-200 C). Następnie łyżką oddzielić skórkę a miękką część rozdrobnić za pomocą blendera.

1 komentarz: