niedziela, 2 listopada 2014

Owsiane pancakes ze śliwkami karmelizowanymi

Owsiano-jogurtowe placki o wytrawnym smaku, przypominającym francuskie tosty. Można podać je z owocami, jogurtem, konfiturą czy serkiem owocowym. Bardzo dobrze smakują także w towarzystwie słonego serka kanapkowego. Dziś propozycja podania ze śliwkami uduszonymi w karmelu, z odrobiną cynamonu. Świetna potrawa na weekendowe śniadanie.


Składniki:
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl jogurtu typu grecki lub turecki
  • 1/3 szkl mleka
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 9 śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na placki wsypać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Powstałe ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany smażyć na beztłuszczowej patelni, kładąc po łyżce ciasta.

Śliwki umyć i przekroić, usunąć pestki. Na rozgrzaną patelnię położyć masło, posypać równomiernie cukierem i podgrzewać ok 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Następnie ułożyć śliwki skórką go gory. Dusić owoce ok 10-12 minut, po czym przewrócić na drugą stronę, pozostawiając na kolejne 5 minut. Wyłączyć palnik, posypać cynamonem i wymieszać.

Gorące śliwki ułożyć na plackach.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Osz! gdzie zjesc we wroclawiu taką pyszność? Sama przecież jak nic spale :/.. Dw arazy próbowała zrobić pancecakes i za każdym razem klejąca spalona maź mi wyszła :/ To już mi steki lepiej wychodzą.

    OdpowiedzUsuń