niedziela, 23 września 2012

Sałatka z sosem pietruszkowym

Sałata lodowa, chrupiąca marchewka i słodka kukurydza. Do nich sos pietruszkowy, wyrazisty, treściwy, o zrównoważonym smaku słodko - kwaśnym. Świetnie uzupełniający całość. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską w środku dnia.


Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • szczypta suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu owocowego (np balsamico bianco)
  • 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

Umytą sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, położyć na sałacie. Na wierzchu rozsypać kukurydzę.

Sól, cukier, czosnek i pietruszkę wymieszać w szklance. Dodać ocet i majonez. Wymieszać na gładki sos. Uzupełnić oliwą mniej więcej w takiej samej ilości jak ilość sosu, wymieszać, aby składniki się połączyły.

Sałatkę polać sosem.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Ciekawym pomysłem w tym zestawieniu jest dla mnie cukier brązowy :) Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby go dodawać do dressingu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna salatka. Doskonale zrodlo witamin na jesienne dni :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. dobre polaczenie. ale mi narobilas smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy sos, długo byłem bardzo anty pietruszkowy, teraz się powoli przekonuję do tej zieleniny, może kiedyś zrobię z nią sos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł - nazwa sosu od razu mnie zaciekawiła bo uwielbiam pietruszkę :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń