wtorek, 22 stycznia 2013

Kurczak pieczony w maśle tymiankowym, z cytryną i winem prosecco

Ach, co to był za kurczak! Pełen smaku, soczysty, cały w chrupiącej skórce. To był kurczak "palce lizać". Absolutnie doskonały! Robiłam go już po raz trzeci, bo bezapelacyjnie podbił nasze podniebienia. Zrobię jeszcze nie raz, bo już tęsknię za tym smakiem.
Kolejny przepis znaleziony w książce "Cook's Encyclopedia", o której chyba muszę w końcu napisać.

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 2 cytryny
  • 1/5 szkl wina prosecco*
  • sól

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Miękkie masło wymieszać z listkami tymianku, cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).
Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie masłem. Do środka włożyć cytryny i zalać je winem. Ułożyć mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.

Smacznego :)

* wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia

4 komentarze:

  1. Pieczony kurczak niejedno ma imie, a ta wersja zdecydowanie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, smakował wspaniale, jeśli kiedyś się skusisz na taką formę, aby upiec go w maśle pachnącym ziołami, z nutką cytryny i musującego wina, wiem, że nie pożałujesz :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Praline, mam nadzieję, że kiedyś spróbujesz, podziel się wtedy ze mną opinią :)

      Usuń