piątek, 18 stycznia 2013

Pasta z jajek na kanapki, z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu

Bardzo wyraźna w smaku pasta, która idealnie nadaje się śniadaniowe kanapki.
Najlepsza z jaj dobrej jakości, od szczęśliwych kur :)
Pastę można podać na kromkach bagietki, lekko ostudzonych grzankach czy pełnoziarnistym chlebie. Rukola swoją ostrością dopełni smaku kanapek.


Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka pognieść widelcem, dodać szczypiorek, parmezan, gorgonzolę i wymieszać. Doprawić solą pieprzem i za pomocą majonezu oraz musztardy połączyć pastę.
Podawać na liściach rukoli.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Znakomity pomysł z pleśniową wkładką! Spróbuję z pewnością. Rukola zawsze się pięknie komponuje wizualnie i smakowo. Bardzo ładne kanapeczki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I gorgonzola i rukola dla Mnie to strzal w dziesiatke :) Chetnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tym przepisem trafiłam w Twoje gusta :)

      Usuń
  3. fajny dodatek serów, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń