wtorek, 26 marca 2013

Jabłecznik

Jabłecznik to wspaniałe ciasto, lubię je za prostotę wykonania i smak pełen świeżych jabłek. Ciasto jest tradycyjne, na kwaśnej śmietanie, jabłka świeże, drobno pokrojone. I przyprawy korzenne, które z jabłkami komponują się jak nic. Zapraszam na ciasto!


Składniki:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 125ml kwaśnej śmietany
  • 100g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka*
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki utłuczone w moździerzu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na mące. Nożem kroić masło z mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki masła będą drobnymi grudkami w mące. Dodać cukier i śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.
Piekarnik nastawić na 175 C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.
Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.
Następnie wysypać na ciasto kaszę manną albo bułkę tartą i wyłożyć jabłka.
Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

*najlepsze są jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith

9 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląd faktycznie zdecydowanie na plus, pewnie tak samo dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś lubi ciasta kruche z owocami albo jest fanem szarlotek, nie zawiedzie się :)

      Usuń
  3. To jedno z najlepszych ciast :)
    Najlepszy z dużą ilością jabłek właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie ostatnio też była szarlotka w kratkę :D uwielbiam wszystko, co jabłkowe!

    p.s. najlepszego wielkanocnie :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Sezon na jabłka już się zaczął, mam nadzieję, że skusisz się na takie ciasto i wkrótce u Ciebie będzie pachniało jabłecznikiem :)
      Ściskam cieplutko!

      Usuń