wtorek, 19 czerwca 2012

Chlebki z masłem czosnkowym

Malutkie chlebki z mąką razową, pyszne domowe pieczywo, idealne na dwa kęsy. Obowiązkowo podane z masłem czosnkowym. Pomysł na przekąskę przed telewizorem.



Składniki:

• 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
• 1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej białej
• 2 płaskie łyżki cukru (brązowego)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 4 łyżki rozpuszczonego masła
• 1 szkl. wody

• 3 łyżki miękkiego masła
• 1/2 ząbka czosnku
• szczypta soli


Przygotowanie:

Wodę lekko podgrzać, rozpuścić w niej cukier, drożdże i dodać 2 łyżki mąki białej. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rezstę mąk wymieszać z solą.
Do wyrośniętych drożdży dodać łyżkę śmietany, wymieszać i wlać do mąki. Wyrobic gładkie ciasto, następnie dodać masło i wyrobić ponownie do momentu, aż ciasto będzie matowe (nie błyszczące od masła).
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia obiętości.

Następnie odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie chlebki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Gotowe chlebki piec w temp. 180C przez ok 20 minut.
Wyjąć i wystudzić.

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, dodać sól. Podać w miseczce obok chlebków.


Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Mam pytanko ile takich chlebków wychodzi z tej porcji i jakiej są mniej więcej wielkości? Jak bułka(kajzerka) mniejsze czy wieksze? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdusiu, ja dzielę całe ciasto na 16 równych części, wychodzą wtedy bułeczki trochę większe od piłki pingpongowej, takie na dwa kęsy.

      Usuń
  2. Dzięki za odpowiedz.Ja potrzebuje upiec na urodzinowe przyjęcie ok 17 szt.(chcę podać żurek w chlebkach) więc na to wygląda że musze podwoić porcję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, świetny pomysł. Tylko musisz trochę zmodyfikować czas pieczenia. Chlebki upieczone w podany w przepisie sposób, będą miały miękką skórkę i szybko przeciekną. Żeby wytrzymały żurek musisz je zapiec przez kilka minut (10 minimum) w temperaturze 220 stopni a później obniżyć ją do 190-200. Czas pieczenia powinien się wydłużyć o jakieś 10-15 minut (tylko pilnuj, żeby się nie spaliły). Muszą się dobrze opiec z wierzchu, skóra powinna być co najmniej trzy razy grubsza niż normalnie. Nie zaszkodzi też posmarować wierzchu (przed pieczeniem) roztrzepanym jajkiem.
      I na 17 chlebków myślę, że trzeba będzie potroić ilość składników. Z podwojonej porcji wyjdą chlebki wielkości większej kajzerki, mało żurku się tam zmieści, zdecyduj sama. Trzymam kciuki!

      Usuń
  3. Dzięki za wskazówki na pewno skorzystam, mam nadzieje że dam rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że dasz!
      Innej opcji nie bierzemy pod uwagę :)

      Usuń