poniedziałek, 18 czerwca 2012

Mini Pavlova - niebo na talerzu

Deser lekki jak piórko, kruchy i delikatny, rozpływający się w ustach. Małe bezy z bitą śmietaną ozdobione owocami. Bardzo letni deser.



Składniki:

• 3 białka
• 3/4 szkl cukru pudru (plus 1 łyżka do śmietany)
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 szklanka śmietany kremówki
• owoce


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie po woli dosypywać cukier, skrobię i sok z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 150 C.
Naszykować pergamin do pieczenia. Ubitą masę włożyć do rękawa cukierniczego (lub zwykłej torebki z niewielkim otworem) i zrobić małe, płaskie bezy na papierze.
Piec ok godziny, zostawiając bezy do całkowitego wyschnięcia w suchym miejscu (najlepiej na całą noc).

Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru. Za pomocą szprycy nałożyć na każdą bezę i udekorować owocami.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Oj oj co za piękne, cudne słodkości. Jak to ładnie wygląda, aż szkoda by było coś takiego zjeść. Może trzeba pomyśleć droga Kuchnio Whisper o otwarciu własnej kawiarnii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo motywująca opinia! Chyba marzeniem każdego, kto lubi karmić ludzi jest stworzenie takiego miejsca, w którym można byłoby to robić. Jeśli kiedyś tak się złoży, że będę miała własne, podziękuję Ci osobiście. Takie komentarze mają niezwykłą moc :)

      Usuń