czwartek, 14 czerwca 2012

Puszyste placki z jabłkiem. Klasyka

Bardzo lubię te zwykłe-niezwykłe placki. Najprostsza receptura świata, sekret? Wszystkie możliwe składniki prosto z lodówki, zupełnie zimne. I ogromne kawałki jabłek. Taki placek to właściwie jabłka w cieście.



Składniki:

  • • 4 jabłka (najlepsze kwaśne, zielone np Granny Smith)
  • • 2 jajka (prosto z lodówki)
  • • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • • mleko (także prosto z lodówki)
  • • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • • olej

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery części a każdą z nich w poprzek na grube plastry.

Jajka wymieszać z cukrem, dodać mąkę i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto (o konsystencji gęstej śmietany). Dodać jabłka i wymieszać, jabłka powinny być oblepione ciastem.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Podawać posypane cukrem.




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mam pytanie, ile cukru dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam przepis, o cukrze w liście składników zapomniałam, dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)

      Usuń