sobota, 22 września 2012

Eskalopki na duszonych warzywach

Dziś bardzo szybkie danie. I smaczne tak samo jak szybkie. Eskalopki na duszonych warzywach.
Trochę mam problem z określeniem rodzaju mięsa, jakie zostało tutaj użyte. Na opakowaniu widniała nazwa "escalopes", czyli ewidentnie eskalopki. Ale eskalopki to po prostu płaski kotlet, który może być drobiowy, wieprzowy, wołowy czy rybny. Mięso, którego użyłam było wieprzowe.



Składniki:

  • 4 eskalopki wieprzowe
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • kilka łyżek wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Eskalopki umyć i osuszyć. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C, aby się uparowały (inaczej będą twarde i suche).

Cebulę i paprykę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić cebulę na patelnię, na której wcześniej smażyły się eskalopki i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, czosnek, tymianek, pietruszkę i paprykę suszoną. Wymieszać i ok 10 - 15 minut podgrzewać. Następnie dodać 3-5 łyżek wody, wymieszać i dusić przez chwilę. Nie przykrywać. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.

Warzywa połozyć na półmisku, na wierzchu ułożyć eskalopki. Mięso posypać solą oraz pieprzem. 
Można udekorować gałązkami tymianku lub listkami pietruszki.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. genialny pomysł na obiad... muszę znowu zaskoczyć czymś mojego Pawła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny dodatek cebulowo-paprykowy, na pewno świetnie się komponuje z eskalopkami :)

    OdpowiedzUsuń