sobota, 29 września 2012

Kurczak w paprykach i chrupiące talarki ziemniaczane

Bardzo łatwy sposób na kurczaka, przyprawą jest mieszanka głównie z papryk: słodkiej, wędzonej oraz chili. Do tego niezwykle chrupiące talarki ziemniaczane, które wcześniej moczyły się w wodzie z cukrem. To powoduje, że smak ziemniaka jest bardziej wyrazisty a pancerzyk na wierzchu bardziej chrupki.




Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • szczypta mielonej chili
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

  • 10 młodych ziemniaków
  • 1 litr zimnej wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól
  • 4-5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Papryki wymieszać z czosnkiem, solą, cukrem i oliwą, natrzeć kurczaka i odstawić na minimum pół godziny w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cukier rozpuścić w wodzie. Włożyć ziemniaki i pozostawić na ok godzinę. 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić kurczaka ułożonego na blaszce (piersią w dół) i piec ok pół godziny. Po tym czasie przekręcić kurczaka i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok 60-80 minut.

Ziemniaki wyjąć z wody i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie nachodziły na siebie i piec w temperaturze 180 C, aż będą rumiane. 

To danie można zrobić w jednym piekarniku, piekąc kurczaka i ziemniaki razem, na różnych wysokościach. Ziemniaki będą piekły się szybciej, więc najpierw należy upiec mięso, ziemniaki trzeba włożyć później, ok 40 minut przed końcem pieczenia się kurczaka.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Nie znałam sposobu na moczenie ziemniaków w wodzie z cukrem. Na pewno wypróbuję ten trick :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczonego kurczaka, z paprykową nutą na pewno jest pyszny :) Koniecznie muszę wypróbować moczenie ziemniaków w wodzie z cukrem, bo jestem maniakiem pieczonych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń