niedziela, 2 września 2012

Kurczak w tymianku

Kurczak pieczony bardzo długo w niewielkiej temperaturze. Dzięki temu tłuszcz wytapia się po woli, nie przypalając się, a mięso jest o wiele bardziej wilgotne.
Kurczak wcześniej zamarynował się w słodkiej papryce, soli, tymianku, soku z cytryny oraz oliwie.
Polecam na niedzielny obiad :)



Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suchego lub liści)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać z sokiem, dodać sól, paprykę i tymianek. Natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 

Kurczaka położyć na blaszce piersiami do dołu. Włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przekręcić go i zmniejszyć temperaturę do 160 C. Piec ok 1,5 -2 godzin (w zależności od wielkości kurczaka). 
Nie trzeba go polewać tłuszczem ani przekręcać w trakcie pieczenia.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Jakie ładne zdjęcie! Mój pieczony kurczak nigdy nie nadaje się do fotografowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Ci Paulinko :)
      Jeśli masz na myśli to, że Twój kurczak po upieczeniu jest z poszarpaną skórką, rozpada się lub jest przypalony, to polecam Ci wypróbować mój sposób pieczenia. To prowda, że trochę to trwa ale za to później nie trzeba się martwić, że na stole wyląduje potrawa strasząca gości ;)

      Usuń
  2. Parę dni temu kupiłem kurczaka, ale nie mogę się za niego zabrać, a taką mam ochotę na pieczonego w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To nabij go na butelkę np. od piwa i piecze się z każdej strony równomiernie. Super i pysznie.

    OdpowiedzUsuń