piątek, 31 sierpnia 2012

Chleb biały. Domowe pieczywo na zakwasie

To chleb na zakwasie zupełnie śniadaniowy. Jego smak jest neutralny, pasuje za równo do słodkich jak i słonych dodatków. Ma chrupiącą skórkę i jest zrobiony ze zwykłej mąki pszennej chlebowej.




Składniki:

  • 150g ciasta zakwaszonego trzykrotnie (którego opis wykonania znajdziecie tutaj)
  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 150g wody (ciepłej) 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ok 200g mąki zalać wodą i odstawić na pół godziny. Dodać ciasto zakwaszane trzykrotnie, sól, cukier i resztę mąki. Zagnieść ciasto (powinno być luźne, jeśli jednak jest za rzadkie, należy dodać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę lub stolnicę, obsypać mąką i spłaszczyć, aby odgazować pęcherzyki powietrza. Złożyć na pół i podzielić na dwie części. Uformować bochenki i odłożyć na kolejne pół godziny.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Studzić na kratce, aby chleby nie namiękły od spodu.


Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Muszę w końcu kupić mąkę chlebową, bo mam wrażenie, że robiąc pieczywo na zwykłej coś tracę :) No i muszę nastawić nowy zakwas, bo poprzedni nie przeżył przeprowadzki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie mąki chlebowej, myślę, że Twoje słynne bułeczki będą jeszcze lepsze :)

      Usuń
  2. Czy wynaleźli już komputery, które przenoszą zapach? bo po przeczytaniu wpisu chyba czuję zapach świeżego chlebka... Cudowności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, dziękuję za kolejny cudny komentarz :)

      Usuń
  3. piękne!!! Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :)
      Domowe jest niezastąpione, choćby najlepsze z piekarni, nigdy nie wypełni domu tym niesamowitym zapachem...

      Usuń