sobota, 25 sierpnia 2012

Strucla z pomarańczowo-serowym nadzieniem

Są takie potrawy, o których trudno zapomnieć. Takie smaki, za którymi się tęskni. Ja, wielbicielka drożdżowego i sernika, jestem w siódmym niebie mając takie ciasto na wyciągnięcie ręki. Zapraszam Was na struclę z nadzieniem z twarożku, który jest wyraźnie doprawiony skórką pomarańczową. Wspaniałe połaczenie smaków.



Składniki:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1/4 szkl rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

  • 250g twarożku
  • 1 żółtko
  • 50g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo utartej skórki z pomarańcza

  • cukier puder


Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać mleko, dodać jajko i esencję waniliową. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone masło i zagniatać tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. 

Masło wymieszać z cukrem, dodawać stopniowo twarożek. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i żółtko.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozsmarować twarożkowe nadzienie i zwinąć w ciasny naleśnik. Przekroić na pół, dzieląc na dwa mniejsze. Następnie każdy z nich rozciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Przeplatać ze sobą dwie części na przemian, odwracając częścią wewnętrzną (z nadzieniem) na zewnątrz. Powtórzyć z drugim ciastem.
Włożyć do wysmarowanej blaszki, jednej obydwa ciasta jak na zdjęciu (wielkości dwóch keksówek), lub do dwóch pojedynczych foremek.
Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dla wielbicieli drożdżowego i nadzienia z białego sera będzie również pysznie smakowała :)

      Usuń
  2. Przepięknie ją uformowałaś. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń
  3. Lubię struclę z serem, ale nigdy jej sam nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, do dzieła. Pamiętam, że już masz dostęp do piekarnika :)

      Usuń
  4. Mmmm...cudowna. Z wielka checia zjadlabym teraz kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla czegoś takiego jestem zdolna zawiesić dietę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An-na, kurcze, czuję to poświęcenie ;) Trzymam kciuki za Twoją dietę, jej rezultaty i za wytrwałość. Ale nie obiecuję, że nie będę kusić :) Musisz mi to wybaczyć :)

      Usuń
  6. Lubię takie klimaty a zimą dopiero cudownie musi smakować, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Tobie także to ciasto sprawi taką radość smakową jak i mi :)

      Usuń
  7. Buuu! Chcę struclę! Za miesiąc będzie nowy piekarnik, to upiekę wszystko, co robiłaś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. cudna. Już sobie wyobrażam ten smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za niezwykle miłe słowa :-)
    Jest mi baaaardzo miło :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Jako dziecko nie przepadałam za drożdżówką, teraz coraz bardziej się do tego typu ciast przekonuję. Twoja strucla wygląda bosko, a ta pomarańcza mi się wręcz świątecznie kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki twarożek dano do ciasta?

    OdpowiedzUsuń