piątek, 10 sierpnia 2012

Szarlotka drożdżowa, mercedes wśród drożdżówek

Szarlotka, lub jak ktoś woli drożdżowe z jabłkami karmelizowanymi na maśle i brązowym cukrze, z dodatkiem masła cynamonowego. Według mnie jedno z najlepszych ciast z jabłkiem, jakie jadłam. Nie będę ukrywać, że wymaga pewnego nakładu pracy, prócz ciasta trzeba przygotować cynamonowe masło i skarmelizować oddzielnie jabłka. Ale efekt smakowy jest nieziemski.




Upieczone ciasto można kroić albo rwać na osobne kromki. Idealne rozwiązanie, kiedy trzeba się podzielić a nie ma pod ręką noża, np. wypoczywając nad wodą.


Składniki:
ciasto (porcja na jedną blaszkę prostokątną - keksówkę):


  • 250g maki pszennej
  • 100ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl rozpuszczonego masła
jabłka:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
masło cynamonowe:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięte drożdże, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Jabłka obrać i pokroić na plastry (ok 3-5mm grubości, cieńsze mogą się rozpaść). Na patelni rozpuścić masło, posypać cukrem i ułożyć jabłka. Karmelizować na złoty kolor.

Masło wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem i pokroić na równe paski (mniej więcej szerokości blaszki). Ułożyć jabłka i pokroić na niewielkie kwadraty. Ułożyć kwadraty jeden za drugim w blaszce, tak, aby jabłka były cały czas po jednej stronie, ostatni kawałek powinien być odwrócony częścią bez jabłka do ścianki blaszki. 

Odstawić do wyrośnięcia na ok 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Piec ok 25-30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 C.

Na koniec mała uwaga, kusiło mnie, żeby jabłek dodać więcej niż po jednym na każdym kwadracie ciasta, ale niektóre odmiany tego owocu puszczają sporo soku, mimo wcześniejszej obróbki termicznej i istnieje ryzyko, że ciasto będzie za mokre i się nie upiecze prawidłowo. Przekładane jednym jabłkiem też jest niewiarygodnie pyszne.



Smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł z tymi kawałkami, które można sobie odrywać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mój własny, kiedyś przyciągnął moją uwagę na jakimś zagranicznym blogu. Przepis na ciasto za to zupełnie mój, sprawdzone drożdżowe i jabłka prosto z przepisu "Placek z karmelizowanym jabłkiem".

      Usuń
  2. Połączenie drożdżowego, jabłek i cynamonu brzmi pysznie. Bardzo ciekawie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada oblednie pysznie :) Wpraszam sie na kawe :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Cię serdecznie kochana :)

      Usuń
  4. Ciesz się, że nie jestem Twoją sąsiadką! Bo bym od Ciebie nie wychodziła :D a jak bym chciała już kiedyś wyjść, to od tych pyszności utyłabym do rozmiarów dolnej kuli bałwana i nie dałabym rady zmieścić się w drzwiach!
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty! Objadałybyśmy się na potęgę a potem razem spalały, np na rowerach, biegając o poranku albo katorżniczo pływając w basenie. Wszystko kwestią równowagi :P

      Usuń
    2. No niech będzie i tak :P

      Usuń
  5. a ja na takie ciacho do odrywania się czaję i czaję... niedługo skończę pracę sezonową więc w końcu będę miała czas i SIŁY ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołaj, jakbyś potrzebowała pomocy czy wsparcia :)

      Usuń
  6. Wyszło pysznie, przepis ukradziony do mnie:)

    http://maxsfoodfactory.blogspot.com/2013/04/szarlotka-drozdzowa-yeast-apple-cake.html

    OdpowiedzUsuń