poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Chleb pszenny, na cieście trzykrotnie zakwaszanym

Wspaniały chleb, który swoim aromatem wyłepnia dom na długo. Wymaga cierpliwości, bo jest na bazie ciasta zakwaszanego trzykrotnie ale swoim smakiem i konsystencją wynagradza czekanie. Czy jest trudnym chlebem? Raczej nie, jeśli dysponujemy dobrym zakwasem to pięknie wyrośnie.


Składniki:

na ciasto trzykrotnie zakwaszane:

  • 80g mąki pszennej chlebowej *
  • 2 łyżki zakwasu 
  • letnia woda *
* potrzebna trzykrotność tej porcji

Mieszamy dwie łyżki zakwasu z 80dag mąki pszennej chlebowej i wodą, w takiej ilości, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykrytą miskę na około 12 - 14 godzin. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby ciasto było takiej samej konsystencji jak poprzednio. Przykrywamy i odstawiamy na 8 -10 godzin. Ostatni raz dodajemy mąkę i odstawiamy ciasto na 4 - 6 godzin. 

ciasto chlebowe:

  • 200g ciasta zakwaszonego trzykrotnie
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki pszennej chlebowej
  • 160g wody o temperaturze pokojowej
  • 8g soli
  • 10g cukru

Przygotowanie:

Ciasto zakwaszane wymieszać z wodą, dodać mąkę, sól i cukier. Wyrobić gładkie, dosyć rzadkie ciasto (powinno mieć konsystencję dużo luźniejsze niż na makaron). Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, spłaszczyć dlońmi i złożyć na pół. Następnie znów spłaszczyć i także złożyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 240 C, włożyć ciasto uformowane w bochenek. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec do zarumienienia skórki (ok 20 minut). 
Można chleb i piekarnik spryskać wodą lub ustawić w nim naczynie z odrobiną wody na dnie. Zapobiegnie to zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki.

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. Jest z tym trochę roboty, a właściwie czekania, nie roboty, ale efekt piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tomku. Masz rację, więcej tu czekania niż pracy, jednak niecierpliwi mogą to odebrać jako utrudnienie. Ja nigdy nie mogę się doczekać :)

      Usuń
  2. Wspanialy. Poprosze kromeczke tego chlebka! Koniecznie z maslem :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, Ciebie poczęstowałabym nawet całym bochenkiem :)
      Ściskam Ciebie również :)

      Usuń
  3. Ja mam pytanie co do ilości mąki przy zakwaszaniu. Trzeba dodać trzy razy po 80 dag? W sumie to prawie 2,5 kilograma, dość sporo. Może 3 razy po 80 gram?

    OdpowiedzUsuń