wtorek, 14 sierpnia 2012

Krem z papryki i pomidorów, z bazyliowym jogurtem i czosnkowymi grzankami

Wspaniała zupa na letni obiad. Z greckim jogurtem, przyprawionym świeżą bazylią i czosnkiem. Do tego grzanki prosto z piekarnika, chrupiące i pachnące ziołami. Przepis na krem pochodzi z miesięcznika "Good Food", inaczej jedynie przyprawiłam jogurt i dodałam grzanki.



Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 800ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 8-10 listków świeżej bazyli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól

  • 1 mała bagietka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Dusić do miękkości (ok. 15 min), dodać chili i czosnek. Podsmażyć i wlać pomidory wraz z zalewą. Wymieszać i zalać bulionem. Gotować ok 20 minut. Doprawić solą, jeśli jest to konieczne. Następnie zmiksować całość blenderem.

Jogurt wymieszać z posiekaną bazylią, dodać czosnek roztarty ze szczyptą soli.

Bagietkę pokroić na cienkie plastry i ułożyć na papierze w piekarniku, piec pod górną grzałką aż się zarumienią. Przekręcić i zapiec z drugiej strony. 
Czosnek rozetrzeć z solą i ziołami. Wymieszać z oliwą. Pokropić grzanki i zapiec jeszcze chwilę.

Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz, czy Tobie smakowała tak samo jak nam :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł z bazyliowym jogurtem :) Bazylia dodana po prostu do zupy nie miałaby tego świeżego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Tomku, masz rację, swieże zioła to jednak inny smak.

      Usuń
  3. Przepis smakowity, ale... Co to za długa łyżka?? :D Szałowa! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm... łyżka ślubna :) Pierwszy raz ją w ręku miałam, a mężatką jestem już dłuuuuuższą chwilę. Odłożyłam ten zestaw "na później" i o nim zapomniałam. Cieszę się, że Ci się spodobała :)

      Usuń
  4. Świetna kompozycja składników. Zupa na pewno jest pyszna?! :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacytuję mojego męża:
      - naprawdę dobra ta zupa!
      i po chwili:
      - a przecież ja nie lubię zup!

      Czyli może posmakować komuś, kto za zupami/kremami nie przepada.

      Usuń
  5. Super, jutro zrobię:) O ile sąsiadka pozwoli mi wyrwać ze swojego ogródka marchewkę, bo sklepy jutro są zamknięte;) A jeżeli nie, to będzie bez marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy straci na konsystencji i będzie trochę rzadsza.
      Trzymam kciuki, żeby akcja "marchewka" się udała :)

      Usuń
  6. Wygląd mówi sam za siebie. Boska!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zupa jest doskonala na letni czas... Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawdę świetnie. A mi chyba najbardziej podoba się to, że co zupy są "gadżety" ;) w sensie jogurt z bazylią, grzanki... wiesz, nie tylko łyżka w rękę i tyle ;)

      Usuń