piątek, 24 sierpnia 2012

Kremowy sos pieczarkowy i jaśminowy ryż

Szarość na talerzu może być wyborna. Zwłaszcza, jeśli ta szarość to kremowy sos z pieczarek, z czerwoną cebulą, z duszonym filetem z kurczaka. Do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż. Szarość, biel i odrobina zieleni. Obiad.



Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula (nieduża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl słodkiej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 szkl ryżu jaśminowego

Przygotowanie:


Ryż namoczyć, wypłukać kilkakrotnie, aż woda nie będzie zawierała mączki, będzie czysta. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
Cebulę i czosnek umyć i pokroić. Dodać do kurczaka, posolić i dodać pieprz. Następnie wsypać natkę pietruszki i dusić, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki pokroić na drobne części. Wymieszać z duszącym się kurczakiem i cebulą. Smażyć, aż puszczą sok. Wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać kilka minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.

Podawać z ryżem.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dobrze mieć pod ręką taki przepis, kiedy trzeba ugotować coś szybkiego i smacznego :)

      Usuń
  2. Kiedyś dostałam 5kg worek ryżu jaśminowego i jadłam go prawie codziennie :D Ale pamiętam jego delikatny smak... Muszę w tygodniu nabyć sobie mały zapas, bo dawno nie gościł na moim stole. Dobrze, że mi przypomniałaś :D

    OdpowiedzUsuń