sobota, 11 sierpnia 2012

Lemoniada z brązowym cukrem, idealny napój na gorące dni

Bardzo szybki sposób na pyszny napój. U nas obowiązkowo z dodatkiem kostek w kształcie dysków lodowych z cytryną. Aby je zrobić wystarczy niska foremka na muffiny, woda i kilka plastrów wyszorowanej wcześniej cytryny. Plastry kroimy na cztery cząstki i po dwie układamy w każdym gniazdku na muffinę (bo cały plasterek się nie mieści, używając większej foremki można ułożyć całe plastry) . Zalewamy wodą i wstawiamy do zamrażalnika. Można dodać także kilka listków mięty, zarówno do gotowej już lemoniady jak i do kostek lodu.
Wiem, że sporo tu cukru, że wrzątek zabije witaminę C, ale myślę, że i tak więcej pożytku z takiego napoju niż z kupnej oranżady czy innych kolorowych rzeczy do picia. Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.


Składniki:
(ilość zależy od tego, jak dużo lemoniady chcemy zrobić)
  • cytryny
  • cukier brązowy nierafinowany
  • wrzątek
  • woda mineralna
Przygotowanie:

Z cytryny wyciskamy sok i zasypujemy go taką ilością cukru, aby przykrył cały sok. Następnie wlewamy wrzątek w ilości dwukrotnie większej niż wysokość cukru. Mieszamy i studzimy.
Do wystudzonej bazy dodajemy wodę mineralną. Jeśli będziemy dodawać kostki lodu to należy zrobić lemoniadę odrobinę bardziej kwaśną i słodką (czyli dodajemy mniej wody mineralnej), woda z kostek rozcieńczy napój.
Można ozdobić ją sprężynkami ze skórki z cytryny, można dodać odrobinę mięty. 

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Niektóre szaleństwa są potrzebne :) Zwłaszcza latem, zwłaszcza cytrynowe, a w szczególności pyszne i do picia ;)

      Usuń
  2. napiłabym się takiej lemoniady, oj z wielką chęcią :)
    świetne te lodowe dyski

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze taka domowa lemoniada będzie lepsza niż kupne napoje ze sztucznymi barwnikami i hurtowymi ilościami cukru. Pamiętam, że kiedy dowiedziałem się, że szklanka coli zawiera 8 łyżeczek cukru to skutecznie mnie to zniechęciło do jej picia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale Cię rozumiem. Niektóre fakty "prosto z taśmy produkcyjnej" potrafią zaskoczyć lub zszokować. Dlatego warto poświęcić chwilę i zrobić pewne rzeczy samemu, choćby w trosce o swoje zdrowie.

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lemoniadę i na pewno wypróbuję powyższy przepis :). W domu często robię tradycyjną lemoniadę z miętą oraz cząstkami cytryny. Podaję ją zawsze w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kostkami lodu. Taki napój doskonale sprawdza się w lato, gdy jest bardzo gorąco. Skutecznie gasi pragnienie i orzeźwia. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń