wtorek, 21 sierpnia 2012

Pomidory z octem balsamicznym i tłuczonym pieprzem

Pora na pomidora. Uwielbiam to warzywo, świetnie smakuje wysuszone na słońcu i zalane oliwą, przetworzone, w postaci krwistoczerwonego przecieru lub sosu, albo zwyczajnie, prosto z krzaka, wygrzane na słońcu.
Ja lubię twarde, kwaśne, kiedy kolor jeszcze nie osiąga tej maksymalnej czerwieni. Inni lubią, kiedy jest miękki i słodki. Zawsze są pyszne.
Dziś zapraszam na pomidora, który był chwilę marynowany w soli. Ta, wzmocniła jego smak. Następnie został skropiony brązowym octem balsamicznym, który dodał zapachu i wzmocnił naturalną kwaskowatość, koniec to dodatek grubo tłuczonego pieprzu, prosto z moździerza, pełnego aromatu i ostrości.



Składniki:

  • pomidory
  • sól
  • ocet balsamiczny
  • ziarna czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Położyć na talerzu tak, aby nie nachodziły na siebie. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Następnie pokropić octem balsamicznym. 
Pieprz utłuc w moździerzu na grube kawałki. Posypać po wierzchu.

Smacznego :)


* można wszystkie czynności wykonać w jednym czasie ale wtedy pomidory nie będą smakowały tak samo. Podstawą tego bardzo prostego dania są pomidory, które miały czas zrobić się słone i dopiero później zostały doprawione octem i pieprzem.



13 komentarzy:

  1. Ja lubie te najbardziej dojrzale, slodkie pomidory... Najlepiej prosto z krzaczka na dzialce u moich rodzicow :) Smak nie do pobicia :)) Swietna pomidorowa propozycja. Musze koniecznie sprawdzic jak smakuje :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, te prosto z krzaka smakują niesamowicie!

      Usuń
  2. Lubię takie proste sałatki z pomidorów, często kombinuję tak zwłaszcza wieczorem, kiedy czegoś mi się chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieczorne "zachciewajki" sprzyjają szybkim przepisom. Wiem coś o tym ;)

      Usuń
  3. Wczoraj robiłam bardzo podobne pomidorki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja właśnie zaliczam się do fanów miękkich i słodkich pomidorków :D chociaż w sumie jem wszystkie i pod każdą postacią. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory to naprawdę pyszne warzywo. Pyszne i zdrowe. I jakie "plastyczne" w kuchni :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. O tak, są wspaniałe. Ich monstrualny kształt jeszcze wzmacnia wyjątkowy smak. U nas nazywają się... bycze serca :)

      Usuń
  6. Świetny przepis :) Zrobię takie gdy tylko urosną moje pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń