środa, 8 sierpnia 2012

Sałatka z warzyw i kuskusa, z dodatkiem orzeszków piniowych

Prosta sałatka, która może zastąpić posiłek. Idealna, żeby zabrać ją do pracy, na podróż czy piknik. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu. Pełna świeżych, chrupiących warzyw. Lato na talerzu.



Składniki:

  • 5 łyżek suchej kaszy kuskus
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 średniej wielkości pomidory lub garść pomidorków cherry 
  • 1 papryka
  • 5 cebulek dymek (biała część)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczka posiekanych liści mięty*
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Kuskus zalać osolonym wrzątkiem ok 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Przykryć i odstawić, aby wchłonął wodę.
Ogórka, pomidory i paprykę pokroić na spore kawałki, cebulki w słupki.
Orzeszki piniowe uprażyć przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.
Wystudzony kuskus rozbić widelcem, aby kaszka stała się sypka. Wsypać do miski, dodać warzywa, pietruszkę i posiekany czosnek. Wymieszać. Doprawić sokiem i oliwą. Posolić i dodać pieprz.
Na koniec posypać orzeszkami.

Smacznego :)
* opcjonalnie, dla tych, którzy miętę lubią. Dzięki niej sałatka staje się orzeźwiająca.

3 komentarze:

  1. Skąd ściągnęłaś zdjęcie? Warto, by poinformowac o źródłe. Kradziez jest karalna.
    W przepisie nie ma mowy o fasolce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oskarżenia o plagiat także. Zdjęcie jest mojego autorstwa, zwróć uwagę, że na swoich kompozycjach używam często tego półmiska.
      To nie jest fasolka, tylko orzeszki piniowe. Gratuluję spostrzegawczości. W obydwu przypadkach.

      Usuń