niedziela, 12 sierpnia 2012

Słodko - pikantna karkówka z pomidorowo - paprykową salsą

Zarzekam się, że omijam szerokim łukiem produkty gotowe. I tak jest, czasem jednak robię wyjątek na rzecz walorów smakowych i, nie oszukujmy się, sporej oszczędności czasu. Dziś będzie karkówka marynowana, a marynatę zrobiłam na bazie sosu słodko-kwaśnego, ze słoika.
Mięso jest pełne aromatów, dobrze zrównowarzonych smaków. Tuż przed pieczeniem posypane prażonymi przyprawami. A do niego warzywna salsa, idealne uzupełnienie.



Składniki:
karkówka:
  • 8 kotletów z karkówki
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej chili
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • oliwa (do pieczenia)
salsa:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej, świeżej chili
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 3 dymki (biała część)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
przyprawy:
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Przygotowanie:

Kotlety umyć i osuszyć. Sos wymieszać z przyprawami, miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać sól i pieprz. Przełożyć kotlety i dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Ziarna kolendry wrzucić na rozgrzaną patelnię i przez chwile prażyć. Wyłączyć palnik, dodać rozmaryn i potrząsając, podgrzewać na stygnącej patelni aż zacznie pachnieć. Następnie dodać resztę przypraw, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Na blachę wlać oliwę, tak aby prawie zakryła dno. Ułożyć kotlety i posypać je przyprawami. Piec ok 40 minut.

Pomidora obrać, wyciąć pestki i pokroić w niewielką kostkę. To samo zrobić z papryką. Dymkę posiekać drobno i wymieszać z pomidorem i papryką. Dodać chili, przeciśnięty czosnek, słodki sos chili, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Smakowite mięsko :) Fajny dodatek salsy, na pewno ożywia całe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dopełnia. Lubię kompozycje, które są takie w sam raz. Nic dodać, nic ująć. Smaki pojmuję tak samo, bierzesz kęs do buzi i czujesz, jak dobrze to wszystko ze sobą gra.

      Usuń