poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Prażone płatki owsiane i grecki jogurt, z ulubionymi dodatkami - na śniadanie

Moje ulubione śniadanie. Bazą są parzone płatki owsiane, uprażone wcześniej na suchej patelni. Nabierają wówczas orzechowego aromatu i smaku. Do nich jogurt grecki, gęsty i kwaskowaty. I ulubione dodatki: orzechy, owoc i syrop z agawy. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej owsianki, powinien spróbować tej. Zmieni zdanie na temat płatków na śniadanie.



Składniki:

  • 1/3 szkl płatków owsianych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • garść orzechów
  • 1 banan (lub inny owoc, świeży typu gruszka, nektarynka, mango albo suszony: morela czy kandyzowany ananas, papaja)
  • syrop z agawy (lub miód czy syrop klonowy)
  • wrzątek

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię i na suchą wsypać płatki. Prażyć przez chwilę, aż zaczną wydzielać miły, orzechowy aromat. Trzeba uważać, bo łatwo się przypalają.
Przesypać do miseczki i zalać gorącą wodą, powinno jej być tyle, aby przykryła całe płatki. 
Odstawić na chwilę, aby płatki napęczniały i przestgły.
Dodać jogurt, ułożyć pokrojony owoc i posypać orzechami (można je pokruszyć). Po wierzchu polać syropem.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Lubię tradycyjną owsiankę, ale tylko od czasu do czasu, na co dzień wolę śniadania na słono ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie sniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie śniadania. Proste i zdrowe, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie z takimi dodatkami zawsze ;*
    www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co najlepsze jest w tej Twojej owsiance :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dziś na kolacje sobie tak zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobię tak z serkiem wiejskim :)

    OdpowiedzUsuń